Ga naar de inhoud

“Rode blik” op business spiritualiteit

Waar draait het om bij business spiritualiteit? Je gevoel of je zijn. Een anekdote: “je zit in een groep en luistert naar een verhaal over business spiritualiteit. Wat is het? Nog niet duidelijk, maar het heeft iets. En dan een rondje, gebruikmakend van de talking stick wat is business spiritualiteit voor jou? Een nuchtere opmerking: ik heb er niets meer”. Inderdaad dat ken ik, vanuit een resultaatgerichte, extraverte bril (rood in het DISC model) ziet dat er zo uit.

Wat is het dan wel: zo binnen, zo buiten. Tja en dan ben je van binnen een resultaatgerichte ondernemer die ook nog extravert is. Dan liggen de kleuren en meningen ver uit elkaar als je tegenover een mens staat die de mens en de inzet voorop stelt. Zie liep ik inderdaad tegen en zeer gewaardeerde medewerker aan die vol passie een project aangegaan was. Hij was terecht boos op me, ik begreep dat als geen ander. Hij had toch zo hard zijn best gedaan bij die ongelooflijke kans. Inderdaad was alleen uit het oog verloren hoe een resultaatgericht persoon dat aan zou pakken en over welke zaken na zou denken. Dus zijn binnenste was zijn buitenste helemaal echt. Zeker spiritueel, maar waar was de volledige zakelijkheid?

. . zit er dan kleur aan business spirutualiteit? Voor mij wel. Immers wat voor mij zweverig kan zijn is voor een ander mogelijk dichtbij of onderbuik gevoel. Natuurlijk alle resultaatgerichtheid bij elkaar heb je ook nog te maken met diversiteit in organisaties. Want op de vraag of de mate van ontplooiing bepalend is voor de interesse en betrokkenheid bij business spiritualiteit is het antwoord niet ja of nee. Het is in het midden als je mensen goed motiveert dan voelt dat goed. Maar gaat het daar niet om? Mensen goed laten voelen?

Wat ik wel herkende was het verhaal van een jonge onderneming. Eén zoals Staffable er één is. Mensen die hun zaken doen zoals zij dat goed vinden. En die volgen op de authentieke leider. Of ik dat ben? Nee, doe mijn ding, maak fouten en houd in mijn rol als algemene leiding het overzicht. Lekker makkelijk als er geen andere zijn die om die plek vechten. Geen andere resultaatgerichte, extraverte persoon, die dezelfde ambitie heeft. Willen we die niet? Natuurlijk wel, er komt een moment dat je ruimte moet maken. Dat is denk het moment dat ik snap wat business spiritualiteit is. Nu? Nu ben ik daar nog veel te dominant en resultaatgericht voor.