Ga naar de inhoud

Scale up: Het is doen, doen en doen

Doen, doen en doen. Wanneer je 10.000 keer iets doet ben je er meester in wordt er wel gezegd (Malcolm Gladwell, Outliers). Wanneer ben je zelf ergens meester in? Wat maakt het dat je dingen echt beheerst? Inderdaad door te doen. Zelf vind ik het prettig om in de Scale Up fase veel eerst zelf te doen, voordat ik het met medewerkers deel. Dus eerst ontdekken en experimenteren, vanuit ondernemers kennis en vaardigheden. En dan implementeren.

Doen, doen en doen

Het doen impliceert ook dat je veel energie nodig hebt in deze fase. Tomeloze energie. Doen, Reflecteren, AAnpassen en weer Doen. De rode DRAAD van verbetering. Hierin is het erop gericht om continu kleine verbeterende aanpassingen te doen. Het zijn vaak kleine stappen, stappen die je veelvuldig hetzelfde lijkt te maken.

De drie doeners:

  • Doen – op meerdere fronten tegelijk. Je activiteiten zijn op de gebieden Marketing/Sales, Operationeel en Financieel (zie ook het melkkrukprincipe);
  • Doen – met veel energie. Zorg dat je weet waar je energie van krijgt. Juist in deze fase heb je die nodig, onbeperkt. Goed sporten en jezelf daarmee fris krijgen helpt;
  • Doen – reflecteer zoals gezegd, daarmee weet je of je het juiste pad bewandelt of je de juiste dingen doet. Natuurlijk doen je nog niet alles goed, doe wel de goede dingen.

Makkelijk om iets niet te doenreflect-child

De ja, maar (eigenlijk nee) is in deze fase ook een mooie. Ik merk vaak bij ondernemers die net beginnen dat er een heleboel beperkende gedachten zijn (limiting believes). Wat als het wel lukt? Wat heb je er voor nodig om iets wel voor elkaar te krijgen? Zorg voor ervoor dat je elke dag je lijstje maakt met zaken die belangrijk en urgent zijn (ook al zijn dat niet altijd de leukste). Ga voor de moeilijke weg, het leerpad.

Wil je meer weten over het groot maken van een bedrijf? Bel me gerust. Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Echter wanneer je zelf de ervaring hebt om een bedrijf van 0 naar 10 miljoen te mogen begeleiden dan heb je ervaring. Die ervaring deel ik graag. Daarnaast neem ik je graag mee in het verhaal van MapsTell. Het bedrijf waar ik nu dagelijks aan werk. 

BewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewaren