Ga naar de inhoud

Steeds meer werkgevers besteden personeelsbeleid uit


Gebaseerd op: De Telegraaf (5-9-2008), door Eline van den Broek.

Steeds meer werkgevers besteden hun personeelsbeleid uit aan payrollbedrijven. Onderzoek in opdracht van de Vereniging Payroll Ondernemigen (VPO) en de Algemene Bond Uitzendondernemingen wijst uit dat al 8% van de Nederlandse bedrijven het personeel uitbesteed. Binnen enkele jaren zal dit percentage groeien tot 28, is de overtuiging van de onderzoekers.

Payrollbedrijven nemen het gehele personeelsbeleid van ondernemingen over. Ze doen de salarisadministratie, voeren de arbeidsrechterlijke procedures uit, en nemen ook de fiscale verplichtingen uit handen. De werkgever blijft voor de wet echter hoofdelijk aansprakelijk. Ondernemers kunnen daarom het beste kiezen voor een erkende payroller, aangesloten bij de VPO en de Stichting Financiële Toetsing. Dat stelt commercieel directeur Harold Briels van payrollbureau Kolibrie.

Volgens Briels zijn werkgevers vooral financieel bij payrolling gebaat. Richard Haeck is oprichter van Staffable payroll. Hij denkt dat ook de adviserende functie van payrollbedrijven van grote waarde is voor werkgevers. Haeck adviseert klanten onder meer over juridische kwesties en human resource. Ook werknemers ondervinden voordelen van payrollen, stellen Haeck en Briels. Zij zijn namelijk verzekerd van salarisuitkering, ook wanneer hun bedrijf financiële moeilijkheden heeft.