Een team wordt niet geboren maar gemaakt. Of toch niet? In tijden van het wereldkampioenschap is het duidelijk. Alle coaches zitten op de bank en weten precies wat een team moet doen. Zeker ons winnende oranje, echter zijn het “hullie” die verliezen. Zo werd vandaag op Business News Radio de parallel tussen voetbalteams en teams in het bedrijfsleven getrokken. Interessant, want wordt een team dan geboren? Althans nooit een heel team, dat zou een hele bevalling zijn, maar de teamspeler.
Nu inderdaad er zijn mensen die helemaal niet geschikt zijn om een team te spelen. Daarentegen andere die juist de druk van het team moeten hebben. Zo hoorde ik in het radio programma een zwemmer die nooit een plak had gehaald als individu maar wel een aantal als onderdeel van een estafette team. Het antwoord op zijn vraag hoe dat kon lag in het feit dat hij het team niet wilde laten zakken en daardoor tot een grotere prestatie kwam dan individueel. Zijn dat dan de mensen in een bedrijf die overal de schuld voor opnemen? Sorry ligt al op de lippen……maar dus niet zien wat ze het team aandoen? Of juist degene die individueel niet wensen te falen en alles goed praten. Zo hoorde ik laatst: “Het is in het belang van het team dat ik mijn functie beschikbaar stel.” Ik wist heel goed dat hier een andere reden aan ten grondslag lag. Maar wat doe je ermee als coach?
Het voorbeeld van Elia (de ingebrachte speler die Van der Vaart verving en de creativiteit bracht in de wedstrijd tegen Denemarken) was nog pakkender. “Soms moet je gewoon je eigen ding doen en schijt hebben aan iedereen, maar wel in het belang van het team spelen”, aldus Elia. Hij deed dit en er werd uit gescoord, tot dat moment was het team nog niet boven zichzelf uit gestegen. De spanning was groter dan de kracht om deze te gebruiken en er iets mee te doen. Dus even niet volgens de regels en patronen, gewoon eigen koers varen. Mag dat? Natuurlijk als het resultaat brengt. Echter wel met één grote kanttekening er dient wel de eigen verantwoordelijkheid genomen te worden voor de taken die ook toebedeeld zijn. Zoals de verdediging of basis rol.
Een goed voorbeeld is dan weer iemand die altijd de kantjes er afloopt. Mogelijk een goede verkoper en echt iemand die een fantastische bijdrage levert voor het team, het omzet resultaat dat je moet halen. Maar een teamspeler? Neen, een mensen mens wel, immers een verkoper. Maar de eigen weg, zonder achterom te kijken, bewandelen kan dodelijk zijn voor het team resultaat. Je hebt als verkoper 10 keer gescoord. Echter staat 11 tegen 10 achter omdat je niet geholpen hebt om mee te verdedigen. Nee zulke sterspelers moeten gewisseld worden.
Overigens mensen die het niveau van het team niet aankunnen, denk als voorbeeld aan de snelheid van de bal, moeten misschien minder wedstrijden spelen. Dan wel helemaal niet meer meespelen.
Een moeilijke keuze als coach. Zowel om je sterspeler een er naast te zetten als degene die altijd zo waardevol is voor je team maar nu niet meer meekomt. Het team resultaat telt. Overtuig ze daar dan van.
De echte prestatie is, volgens de oud top sporters en inmiddels in het bedrijfsleven werkzaam in het programma van BNR, voortkomend uit:
- een gezamenlijk helder doel, iedereen dient te weten waar het om gaat (in sport helder, maar in elke organisatie?)
- respect voor elkaars talenten en gevoel bij elkaar (je hoeft geen vrienden te zijn)
Het doel gaat vaak mis. “Cijfers delen met je personeel?”, was de vraag van een ondernemer vandaag. Natuurlijk immers dan weet men wat het doel is. Dan alleen en in kleine haalbare stukjes gaat men voor het doel. Elke wedstrijd is er één om te winnen.
Respect voor elkaar talenten is noodzakelijk. Je moet wel gevoel bij elkaar hebben. Dat betekent niet dat je vrienden hoeft te zijn, nee zorg voor begrip en eigen verantwoordelijkheid die door elk teamlid genomen wordt. Mooi is te zien dat communicatie dan overbodig is. Het voorbeeld dat Maarten Stekelenburg (keeper van het Nederlands voetbal elftal) gebruikte was pakkend. De vraag was namelijk of hij voor alle vuvuzuela’s wel kon praten met de overige teamleden of ze hem wel verstonden. Zijn antwoord: “Niet nodig, wij zijn zo op elkaar ingespeeld dat iedereen aan elkaar kan zien wat te doen”. Mooi toch. Dat zou overal moeten zijn.
Met andere woorden verbeter het team en maak het passend. Maar gebruik de aangeboren talenten. Dus nee teams worden niet geboren, de personen die het team vormen wel. Het talent zoeken is de rol van de coach. Een uitdaging kan ik je zeggen.