Ga naar de inhoud

Toegewijde mensen klagen niet

Toewijding is het ultieme dat je kunt geven. Het stijgt in mijn perceptie nog boven gastvrijheid. En als je goed kijkt blijkt dat: toegewijde mensen klagen niet. Eigenlijk mooi om te zien. Wanneer je ergens oprecht, vol passie, vanuit je drijfveer je toewijding aan kunt geven dan is alles goed. Dan ben je in staat om hele grote offers te geven. Of dit nu gaat om militairen die zover gaan dat zij het leven er voor op het spel zetten of mensen die er gewoon voor je zijn als je het nodig hebt. Of op sterrenchefs die hun leven lang bezig zijn het ultieme gerecht te maken. Toewijding is puur en overstijgend.

Toegewijd

Als ik toegewijd visualiseer, zie ik iemand die met uitgespreide armen op je afloopt en voor je open staat, je echt ontvangt, zonder voorwaarden. Wanneer je naar de betekenis van toewijding kijkt dan kom je tegen:

  • grote, permanente en volledige aandacht – meer het wat van toewijding.
  • liefdevolle loyaliteit – mooi als je naar de kern van hoe het gegeven wordt gaat.

Waar de toewijding vandaan komt dat heb ik nog niet helemaal, daar zal ik de komende tijd wel achter komen. Wat ik wel opmerk is dat mensen die toegewijd zijn oprecht geven. Ze geloven dat geven en investeren in zaken altijd iets oplevert. Ongeacht wat. Zo niet voor jezelf dan wel voor een ander.

Niet klagen

Wel heb ik ook gemerkt dat als je in de staat van toewijding komt er eigenlijk niet geklaagd wordt. Mensen doen het vol overgave, zonder rem en dus ook zonder verwijt of klacht. Het gaat door, vergelijkbaar met “in flow” zijn. Het maakt niet waar je tegenaan loopt, je zorgt dat je het pad erna weer oppakt. Mooi om te ervaren.

Overigens kun je het ook omdraaien, want waarom klaag je? Heb je dan wel hetgeen gevonden waar je echt mee bezig wilt zijn? Waar mist de vol overgave er voor gaan? Ik ervaar oprecht dat mensen die ergens over klagen, dat is iets anders dan kritisch zijn in mijn ogen, dat die voor zichzelf na zouden mogen denken hoe het komt. En vooral wat er voor nodig is om niet meer te klagen.

Heb je hier hulp bij nodig? Laat dat me gerust weten.

*veel van hetgeen hier staat komt als gevolg op de reflectie op de ongelukkig omstandigheid dat we na 10 dagen onze veel te vroeg geboren dochter hebben verloren. Alleen Liv heeft me de woorden echtheid en toewijding meegegeven. En aan die woorden wil ik graag betekenis gaan geven voor mezelf en voor anderen die daar iets mee willen. Zoek zelf je toewijding en echtheid. Het is het puurste wat je hebt.