Ga naar de inhoud

Toekomst belangrijker dan verleden

Interessant om in één week twee keer hetzelfde tegen te komen. Want inderdaad waar zijn we mee bezig? Terugblikken? Ervaring vanuit het verleden benutten?

Afgelopen week mocht ik mede organisator zijn van het VES diner. Een diner van JCI Utrecht waar oud voorzitters, ereleden en senatoren uitgenodigd worden. De spoeling aldaar is van 30 tot 85 jaar oud. De traditie is dat de heer Theo Carp, de eerste voorzitter en ook ere voorzitter, zijn befaamde speeches houdt. De 80 jarige “Theo”, want in een club als Junior Chamber International moet zelfs het oudste lid bij de voornaam genoemd worden, stond vier op en sprak.

“Vroeger keek ik naar ervaring als iets dat men nodig had. Ervaring om zaken aan te kunnen pakken. Is dat wel zo? Want als we terugkijken naar de crisis in de jaren 30 hoe kunnen we die dan vergelijken met wat er nu gebeurd? Op mijn leeftijd denk je rond de 60 jaar dat je de ervaring hebt en nog veel bijkomt. Dat mensen naar je toekomen voor advies. Nu vraag ik me af of ervaring niet belemmerend werkt? Want hoe kun je anders denken als je denkt dat je het al een keer gedaan hebt? Nee het nieuwe, gewoon doen, waar JCI ook voor staat, daar draait het om. Binnen deze geledingen zullen de nieuwe oplossingen geboren moeten worden. En mijn vraag is bent u daar voor in? Ik ben oud en kijk graag mee, maar tussen u zit diegene met de oplossing of niet?” 

Die leeftijd en dan zo een mooie reflectie. Wat ben je dan bij de tijd. Inderdaad gaat het om wat er voor je ligt, waar je iets aan kunt doen. Een “blue ocean” idee wordt niet bedacht door te doen wat je altijd deed, dan krijg je wat je altijd kreeg. Juist door het gewoon anders aan te pakken.

In de het FD van 9 december 2011 schreef Annemarie van Gaal over “Nutteloos onderzoek”. Inderdaad wat heb je aan enquêtecommissies die vertellen wat er mis is gegaan en wanneer? Het verstart alleen maar. Politici nemen geen beslissingen meer als ze weten dat ze er later uitgebreid over aan de tand gevoeld worden. Zo ook in bedrijven als mensen niet de ruimte krijgen om fouten te maken. Laat iedereen zijn eigen ervaring opdoen en de kans geven om te ontdekken. De innovatiekracht en VOC mentaliteit moet gebruikt worden en gewaardeerd. Wat is jouw nieuwe idee?