Ga naar de inhoud

Trainer een vak apart of apart vak

Ik benoem het nogal eens, trainer een vak apart. Een trainer is een rare diersoort, enerzijds willen ze veel mooie zaken ontwikkelen anderzijds vraag ik me af waar ze zichzelf in ontwikkelen. Het zijn vaak mensen-mensen en toch opereren zij alleen. Ook willen ze graag duurzame ontwikkeling brengen, toch laten ze zich verleiden tot een enkele training bij een opdrachtgever, waardoor het één training is géén training principe intreedt. Wat maakt het vak en waarom is het een apart vak?

Trainer een vak

Jazeker, trainer zijn is een vak. Als trainer dien je drie zaken echt voor ogen te hebben:

  • De richting en reden van de organisatie waarvoor je traint om te groeien;
  • De leerwens die voortkomt uit de groei;
  • De leerling die de ontwikkeling volgt;

Daarbij zie ik zelf nogal eens een aantal leerpunten. Allereerst het goed uitvragen van waar het leren voor bedoeld is. Wat wil je er wanneer mee bereiken? Op welke wijze draagt het bij aan de groei van de onderneming of instelling? Wat lukt het nu beperkt en wat is het beeld van hoe het wel zou dienen te zijn? Simpele vragen, veel lastigere antwoorden natuurlijk.

Ten tweede de groeiwens vertalen naar de leerwensen het leermoment (het is niet altijd een klassikale oplossing). Daaruit een duidelijke doelstelling formuleren. En die vertalen naar een programma. Veelal zie ik mooie programma’s, alleen hoe dragen die bij tot het groeien van de organisatie? Neem een thema als plezier op de werkvloer. Natuurlijk weten we dat een prettige werksfeer bijdraagt. Alleen wat doet het precies en wat is prettig voor wie? Wanneer iedereen als een blij ei rond aan het rennen is kan ik me voorstellen dat bepaalde mensen afhaken. Het dient dus bij te dragen en zinvol te zijn voor een ieder.

Dan als laatste de leerling, eigenlijk hoort die voorop. Want wat weet deze al? Laatst heb ik getraind voor mensen die eigenlijk die training niet nodig hadden. Natuurlijk houd ik me dan niet aan het programma. Wat heb ik in de eerste twee stappen verkeerd gedaan? Helaas verkeerd doorgevraagd bij degene die de opdracht aan me gegeven heeft. Dat overkomt me voorlopig even niet meer.

En natuurlijk heb je dan nog al je vaardigheden en skills. Want tijdens een training gebeurd er erg veel.

Trainer een apart vak

Het is een apart vak, je dient er goed in te zijn. En het leuk te vinden om steeds voor groepen te staan. Over het algemeen lukt dat nog wel. Alleen ik denk (geen onderzoek) dat 80% van de trainers ook nog eens zelfstandig werkt. En daar begint en eindigt het vaak. De commerciële vaardigheden zijn echt ver te zoeken. Laat staan de bereidwilligheid om daar de leerpijn voor zichzelf in op te zoek.

Zaken als het drinken van voldoende koppen koffie, je prijs duidelijk maken en het vullen van de etalage zijn daarbij van belang. Over trainer een apart vak volgt snel meer. In samenwerking met Carolijn van der Horst een startende trainer, gaan we deze zomer de workshops “trainer een apart vak” gericht op het commercieel omzetten van je trainingen invullen. Zin om mee te doen? Laat het ons weten via mail.

BewarenBewaren

BewarenBewaren