Ga naar de inhoud

Trainingen: eten wat de pot schaft.

De gemiddelde training is als eten wat de pot schaft. Er wordt een standaard potje voorgeschoteld zonder te vragen of je het wel lust, aan toe bent of dat je niet al gegeten hebt. In mijn simpele beleving gaat het daarbij dus al verkeerd voordat een trainer aan een sessie begint. Het is als de thuiskok die gewoon iets van de plank afhaalt.

Kook op maat

Alleen hoe kook je dan op maat? Op welke wijze vul je de trainingsbehoefte in? En wat denk je dat er voor nodig is om te zorgen dat mensen hetgeen voorgeschoteld krijgen wat ze wensen?

Daarvoor heb je drie zaken nodig:

  • De diëten
  • De voorkeuren
  • De portie grootte

Met de diëten bedoel ik eigenlijk de voorkeur leerstijl. Hierbij kun je gebruik maken van de KOLB stijlen of een andere wijze. Het is wel zaak om die te weten wat iemand wel en niet mag hebben. Immers als je op de verkeerde manier iets toedient komt het niet aan. Een goede inventarisatie van leerstijl is dus een pré.

Dan de voorkeuren. Met andere woorden de verwachtingen. En iedereen heeft verwachtingen ook al is deze gestuurd door een leidinggevende. Vraag dan wat hij of zij denkt dat de leidinggevende als doel heeft? En waarom hij of zij er dan is? Als de persoon het niet weet kun je maar beter aangeven dat je graag wenst te weten wat wel de verwachtingen zijn van de organisatie. En waarom deze persoon betaald wordt.

Een portie grootte is de hoeveelheid en het nivo dat je dient aan te bieden. Dus het instap niveau, leerniveau en ook het taalgebruik dat je kunt gebruiken. Dan ben je oprecht bezig met het geven van de juiste dosering.

Resultaat verbetering! 

Voorstaande zal de deelnemers direct een gevoel geven dat het oprecht is, goed voorbereid en persoonlijk. Dat maakt het leuk. En we weten dat als iets leuk is en met lol gebracht wordt je er meer van opsteekt. Daarnaast hoef je zelf als trainer ook minder hard te werken. En dat betekent dus ook meer lol en dus een betere overdracht. Je kunt je gasten in de gaten houden.

Welke trainer doet dit? Durf je nee te verkopen als je geen ruimte voor het op maat bereiden van een maaltijd krijgt? Ik wel. Hetgeen zal leiden tot minder opdrachten, alleen wel betere resultaten die er toe doen. En daar doe ik het voor.