Ga naar de inhoud

Verandering (niet) geaccepteerd

Wie heeft de verandering vermoord? Eén van de boeken van Ken Blanchard waarin hij 13 verdachte beschrijft die de verandering vermoorden. Althans de verandering in de weg staan. Allemaal eigenschappen die je kunt toebedelen aan mensen met diverse stijl voorkeuren. Een voorkeur stijl heeft een ieder, in Jouw voorkeur, Jouw perceptie schreef ik er al eerder over. Ook toen verwees ik naar de column van Ewald Theunisse zoals deze weergegeven wordt via BNR. Ook nu weer weet hij dit pakkend te verwoorden in “Waarom we verstarren bij onzekerheid” (in PDF).

Een mooie koppeling die hierin gemaakt wordt is die van de stijlvoorkeur en het gedrag dat ontstaat op een moment van onzekerheid. Onzekerheid treedt op wanneer er veranderingen ontstaan. Daarmee om kunnen gaan maakt dat je zelfverzekerd of sterk over komt, rustig lijkt te blijven of doordacht overkomt. Wanneer iemand onzeker wordt komt de primaire stijl voorkeur naar boven. En met name de slechte dag in deze.

Wanneer we kijken naar de diverse voorkeuren, betekent het dat iemand met een grote extraverte en voorkeur om vanuit denken te werken (rood) dat deze de controle niet wenst te verliezen en in de lead wenst te zijn. Het tegenovergestelde gebeurd bij een introverte stijl met voorkeur om vanuit gevoel te werken (groen) deze zal passief reageren en vooral zich afhankelijk opstellen.

Wat dan te doen? En hoe te herkennen? Er zijn twee zaken te doen. Allereerst natuurlijk goed weten welke voorkeuren er zijn binnen het team waar de verandering plaats gaat vinden. Dat kan door Insights Discovery of vergelijkbare methoden in te zetten. De andere methode is de dertien punten van Ken Blanchard te hanteren en te vernemen welke er het meeste gebruikt worden. Aan de hand van de gebruikte argumenten of reacties is het team ook in te delen. Echter dat is vaak dan al te laat, immers dan zijn de hakken al in het zand. Mijn voorkeur ligt er in om vanuit de positiviteit te gaan werken. Gebruik daarbij dus in een verander proces de voordelen door te praten in de woorden die de mensen positief (goede dag) aanspreken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het benutten van de nauwkeurigheid en afgewogen beslissing van iemand met een introverte en denkende stijl heeft. Of de inspiratie en het enthousiasme (voorwaartse beweging) van iemand met een extraverte stijl vanuit gevoel werkend.

Natuurlijk is niet alle verandering daarmee een succes, er zijn immers nog voldoende mensen die vanuit “nee” denken of voelen. Echter door vanuit de eigen voorkeur van mensen te werken maakt het wel de kans op succes groter. Tijd dus om meer te weten te komen over het team dat een verandering dient door te maken. Overigens als je hier goed mee om kunt gaan is het leuk om eens alles vanuit een andere hoek te bekijken. En belangrijk is om te weten dat je niet één kleur hebt, laat staan bent, maar altijd meerdere invalshoeken kunt belichten. Of het je moeite kost hangt af van de mate waarin de kleur in jouw stijl voorkomt.

Meer weten? Kijk ook op (team) ontwikkeling met Insights.