Ga naar de inhoud

vooruit lopen om in te lopen

Je loopt achter op je begroting? Je wilt toch een doel halen? Begin dan met vooruit lopen. Alleen als je vooruit loopt op je begroting loop je in. Met andere woorden kijk naar waar je over twee maanden je nieuwe inzet kwijt kunt. Het stil blijven staan bij het achterlopen betekent dat je vertraagd. Je loopt eigenlijk nog verder achteruit.

Vooruit lopen

Eigenlijk is het in doelstellingen en resultaten halen het continu vooruit lopen. Drie acties zijn dan eenvoudig in te nemen:

  • Bereid je voor op het voor lopen;
  • Plan het vooruit lopen;
  • Stop achterom kijken;

Bereid je voor op het voor lopen betekent dat je weet dat je vol in de wind gaat lopen of fietsen. Om de metafoor van de sport maar te gebruiken, je weet dat je zo hard dient te gaan dat je gaat verzuren. Je loopt eigenlijk stuk. Bereid je hier op voor. Wanneer je weet dat het er aankomt, weet je ook dat je het aan kunt. Tijd om er een tandje bij te zetten.

Wanneer je het vooruit lopen in je planning meeneemt dan heb je ruimte gecreëerd. Het betekent dat je eigenlijk meer arbeid verricht dan nodig is. Net als vroeger op school, wanneer je mikt op een 6 dan wordt het een 5,5 of net lager (dus te laag). Wanneer je mikt op de 10 dan kom je op de 8 uit. Ruim voldoende. Beschrijf voor jezelf wat de 6 is en wat de 10. Mik op de 10. Het comfort van een bufferzone, zo zul je merken, is het comfort van de flow.

Achterom kijken heeft geen zin. Als ik……”as is verbrande turf”, zouden ze in Amsterdam zeggen. Alles wat achter je ligt haal je niet meer in. Leer ervan en kijk naar voren. Door het voorruit van de auto zie je ook meer en veiliger dan in je achteruitkijkspiegel. Het heeft geen zin om terug te kijken.

Kortom zorg voor een optimistisch toekomstbeeld met werk in de goede richting. Ook om in te lopen.