Ga naar de inhoud

Winnen in de genen!

Altijd voluit! Gemotiveerd en willen winnen. Iedere keer de wedstrijd aangaan om tot het einde de strijd te leveren. Niet alleen omdat het spel leuk is maar ook om het resultaat. In een artikel lees ik over het Gilde van Coaches Die Nooit Verliezen. “Verdedig nooit een voorsprong, dan houdt je je bezig met de uitslag terwijl de wedstrijd nog gaande is. Dat vraagt dat je verliest”. De coach Marc Lammers, wiens team olympisch kampioen werd, stelt dat zijn training de nadruk legt op performance. Elke keer die handeling opnieuw totdat deze perfect is, dan moet het wel goed gaan in de wedstrijd.

Dan lees ik dus dat ik als coach niet de focus moet leggen op het resultaat maar op de continue verbetering en ondersteuning van de performance. Trainen, herhalen, uitdagen, de voorbereiding perfect in orde hebben. Misschien de wedstrijd al wel gespeeld hebben voordat je er aan begint. Toch wel een mooie vergelijking met de sport, want daar heb je sterspelers, een bank vol en hoe houdt je ze dan gemotiveerd? Voelen ze zich dan voorbij gelopen? Je kunt natuurlijk stellen dat je de beste spelers opstelt. Immers het beste team moet het doen. De bankzitter is dan wel degene die nog immer bij de selectie hoort. Toch voelt het even anders.

Illustratief vond ik dan ook het interview met Rafael van der Vaart afgelopen zondag bij Studio Sport. Hij mocht weg uit Spanje en hij ging niet. Natuurlijk wilde hij spelen en zeker in het eerste. Maar samen met andere Nederlanders die mochten vertrekken bleef hij trainen, balletjes overtikken. Met als doel weer in de selectie meedoen. Het gaf zelfs afleiding voor een mindere thuis situatie. En uiteindelijk speelt hij weer, heeft zichzelf in dienst gesteld van de club en draagt het team op handen. Hij geeft alles, niet 100% maar 200%.

Toch kan ik maar één ding concluderen uit al deze zaken. Het gaat elke keer om jezelf overtreffen, niet genoegen nemen met een plaats op de bank, willen spelen. Dan kan een bedrijf of club nog zo goed aangeschreven zijn, als je niet in de selectie zit ben je niet goed genoeg. Dan zit je in het talent team, echter mis je de vorm en moet je laten zien dat je dat stapje extra zet. Want in de selectie terugkomen is moeilijker dan er blijven.

Ook dus in organisaties, zeker ook met jonge ambitieuze mensen om mij heen zie ik dit gebeuren. Het enige dat ik voor ogen heb: een coach zijn die niet verliest. Dus de schone taak om de ontwikkeling van zowel de bank als de selectie optima forma te regelen. Als de motivatie en de innerlijke kracht dan van het individuele teamlid komt dan gaat de rest vanzelf. Immers haalt dan het willen winnen uit de genen!