Ga naar de inhoud

Complimenten tijd – 73 van 90

Het is complimenten tijd! Wat is de reden dat we steeds de nadruk leggen op de dingen die we nog willen doen in plaats van op de dingen die al goed gaan? Wat is de reden dat we zo weinig complimenten geven? Interessant was dat we met een team bij elkaar zaten en er werd een

Ik schreef er al eens over Leiderschap, betrap iemand op iets goeds en ook in Elke dag een nieuw begin. En ondanks dat je het weet, vergeet je het toch iedere keer.

Complimenten geven

Mensen vinden complimenten belangrijk. Twee belangrijke redenen: we willen weten of we zinnig bezig zijn en om zelfvertrouwen te vergroten. Ik weet niet of je ooit onderzoeken hebt gelezen over de impact van vaders op dochters omtrent complimenteren? Echt interessant, dat is erg leerzaam.

Een goed compliment is persoonlijk en wel op twee manieren: vanuit je ik gegeven en echt op de persoon gericht. Dus in plaats van “iedereen vond jullie presentatie van het project erg goed”, naar “ik vond jouw gedetailleerde uitleg in de presentatie van grote toegevoegde waarde”. Daarnaast, en met name voor de meer taakgerichte mensen, breng gevoel in je compliment. In het vorige voorbeeld is dat grote. Bedenk maar eens het verschil tussen met grote en zonder grote.

Routine, zonder routinematigheid

Hoe krijg je het voor elkaar om routine te creëren? Wat zorgt ervoor dat je dit vaker doet? Trainen, trainen en nog eens trainen. Of zoals we dat bij één van de bedrijven zeggen: verwonderen in plaats van verbazen. Leg de nadruk op het hetgeen je wel hebt versus wat er nog kan komen. Een tip is om op een prominente plek een ‘spiegel’ (misschien wel letterlijk de spiegel) te gebruiken. Daar staat de vraag: wie heb je vandaag een compliment gegeven?

En toch mag het niet routinematig overkomen. Dus niet elke woensdag om 10:00 uur. Schrijf of deel iets bijzonders met een verjaardag. Die kreeg ik laatst van iemand die ik niet verwachte, echt tof. Tip hierbij is: kies momenten en diverse mensen. Extra tips zijn te vinden op Carrieretijger.

Mag ik je een compliment geven? Ik vind het oprecht leuk dat je helemaal tot het einde hebt gelezen. Dank je wel.

Tot dag 72…..