Een ondernemer wordt gevraagd om wendbaar te zijn, veerkracht te tonen en aanpassingsvermogen te creëren. Alleen het lijkt alsof de wendbaarheid op is. Hoe ga je nu voor de derde keer je bedrijven zo organiseren dat je nog een beetje inkomsten hebt? Hoe zorg je ervoor dat overleeft? Welke wendbaarheid is nodig?
Een goede ondernemer houdt zich zo ver mogelijk van steun van de overheid. Alleen hoe dan als die zelfde overheid je de mogelijkheid tot ondernemen ontneemt.
Zelf ben ik betrokken bij een catering organisatie (Vos Kosher Catering en Sjoeche), een trainingsorganisatie (Het Trainingsbureau) en een videomarketing bedrijf (VideoMarketingSpecialist). Daarnaast mag ik nog deelnemen aan een coöperatie t.b.v. van Flevolandse producten (Flevo’s Weelde). Allemaal bedrijven waar ik de energie in gestopt heb nadat in mei mijn werk als CIO bij Mise en Place door een faillissement kwam te vervallen. Wendbaarheid en andere zaken doen. Met volle energie er tegenaan. De afgelopen 9 maanden nieuwe, innovatieve zaken bedacht en in de markt gezet. En dan……nog een lockdown.
Nu is de wendbaarheid op
Als ondernemer die normaal overal een antwoord op heeft of een kans in ziet is het even opgedroogd. Nu is de wendbaarheid op. Ik merk dat het vooruitzicht van vijf weken niets een beetje werk me echt raakt. Vandaag werd de eerste training alweer afgezegd. En alles online doen is amper mogelijk.
Dus wordt het vandaag bedenken wat morgen de antwoorden zullen zijn. Is dit een klaagzang: NEE. Is het een bewustwording van realiteit: JAZEKER.
Het enige dat kan is het patroon doorbreken en andere zaken gaan doen dan normaal. In eerste instantie maar op zoek naar wat wendbaar maakt. Daarover in de volgende blog meer.