Ga naar de inhoud

Ontwikkel het leermeesterschap

Het leermeesterschap is het derde onderdeel naast leercultuur en leerhouding, die de leeromgeving bepaald. De basis van een zelflerende organisatie. De organisatie die flexibel naar de toekomst en beter op het aangaan van duurzame relaties gericht is.

Ontwikkel het leermeesterschap

Persoonlijk geloof ik niet in het geven van incidentele trainingen door diverse bureaus. Uit onderzoek is leeromgevinggebleken dat dit slecht 20% rendement levert. Een investering die je dus eigenlijk niet moet willen. Tijd nu om daar eens anders naar te kijken. Haal leermeesters in huis is het motto. Dus geen trainingsbureau’s wel instructeur, begeleiders, trainers en coaches.

De volgende stappen zijn te nemen:

  • Maak een plan van onderwerpen die je continu wenst te herhalen;
  • Zorg voor een train de trainer programma intern, daarbij gaat het niet om trainers alleen, ook om mensen die:
    • Instructor: een goede presentatie of instructie kunnen geven,
    • Creators: begeleiders van ontwikkeling van nieuwe ideeën en werkwijze,
    • Trainers: een train de trainer programma.
  • Borg de herhaling van programma’s, nieuwe werkwijze en manier van leren.

Leermeesterschap in je eigen organisatie verzorgen is dus de basis van de herhaling van leren en ontwikkelen. Tijd dus om de leermeesters aan te stellen.

TIP: gebruik de ervaring van de oudere mensen, zodra zij de jongeren zaken leren, leren ze zelf ook weer. Het leermeesterschap is de lering voor deze groep zelf.

* De leeromgeving, leercultuur, leerhouding en leermeesterschap is een vierluik van blogs waarin het bouwen aan lerende en flexibele organisaties belicht wordt. Als professional spar ik graag met organisaties hierover. Het persoonlijke geloof is dat continu leren en intern leermeesterschap de basis is voor ontwikkeling. Het inhuren van trainers dient tot een betere leeromgeving leiden in plaats van het inzetten van training als middel.